Hamilelik Kemik Sağlığı

HAMİLELİKTE D VİTAMİNİ, KALSİYUM, MAGNEZYUM

img

D Vitamini

Gebelik döneminde maternal D vitamini eksikliğinin, preeklampsi, gestasyonel diyabet, periodontal hastalıkların gelişiminde rol oynamakta olduğunu, fetus veya çocuğun gelişimi sırasında iskelet sistemi, solunum sistemi, santral sinir sistemi gelişimi üzerinde önemli etkilerinin görüldüğü çok fazla çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmalar ışığında, son yıllarda esas olarak “subklinik D vitamin eksikliği” tanımı çerçevesinde ve iskelet sistemi dışındaki etkileri nedeniyle D vitamini ile ilgili bilgiler güncellenmiş, D vitamini destek programlarının önemi yeniden gündeme gelmiştir.

1-Preeklampsi: Çoğu çalışma, D vitamini eksikliğinin preeklampsi için olası bir risk faktörü olduğunu göstermektedir

2- Gestasyonel Diyabet: Yapılan bazı çalışmalarda D vitamini eksikliği ile gestasyonel diyabet (GDM) arasında bir ilişki saptanamamış olsa da, gebelik öncesi beden kitle indeksi (BKİ), anne yaşı, etnik grup, birinci derece akrabalarda tip 2 DM saptanması gibi değişkenlerin de göz önüne alındığı geniş çaplı bir kohort çalışma, D vitamini eksikliğinin GDM ile ilişkisi olduğunu göstermektedir ve bozulmuş glukoz toleransı saptanan gebelerde, kontrol grubuna göre D vitamini düzeyleri önemli ölçüde düşük bulunmuştur

3- İntrauterin Büyüme: Topluma dayalı izlemsel bir çalışmada farklı etnik gruptan 3730 anne izlenmiş; gebeliğin erken dönemlerinde D vitamini düzeyi 12ng/ml’nin altında olanlarda gestasyon yaşına göre düşük doğum ağırlığı (DDA) ile doğum riskinin yüksek olduğu bildirilmiştir


Magnezyum ve Kalsiyum


Erken doğum eylemi ve sonucunda meydana gelen erken doğum, oluşturduğu perinatal mortalite ve morbidite sebebiyle obstetrinin en önemi sorunlarından biridir.

Erken doğum tehditi sebebiyle hastaneye yatan gebelerin kan magnezyum ve kalsiyum seviyeleri, kontrol grubu ile yani obstetrik patoloisi olmayan gebelerle kıyaslandığında istatistiksel olarak ileri düzeyde anlamlı düşüktür.

Sağlıklı gebelerde kalsiyum düzeyi, gebe olmayanlara kıyasla düşük seyreder. Literatürde bu düşmenin gebelik haftasına korele seyrettiği yazılıydı ve bizim bulduğumuz bulgular da bu yöndedir. Gebelik haftası ilerledikçe maternal kalsiyum düşer.

Erken doğum tehditi olan gebelerde ise kan magnezyum ve kalsiyum düzeyleri daha da çok düşmek-tedir fakat gebelik haftasına göre korelasyonları biraz daha farklıdır.

<