Pregnancy Support

Hamilelik boyunca bebeğin kemik, kas, beyin, göz, iç organlar, sinir sistemi ve diğer tüm sistemlerinin sağlıklı gelişebilmesi için besin gereksinimi artar. Artan vitamin, mineral ve besin ihtiyacının karşılanmaması, hem annede hem bebekte sağlık sorunları ortaya çıkarabilir.

Bebek için erken (prematüre) doğum, düşük doğum ağırlığı, beden ve zihin gelişiminde yetersizlik gibi sorunlara yol açabilir. Öte yandan vücut depolarının harcanmasıyla annenin de sağlığı bozulabilir, bebeğin en önemli ihtiyacı olan anne sütü yetersiz salgılanabilir. Tüm bu olumsuz sonuçları ortadan kaldırmak, hem bebek hem de anne için sağlıklı bir gelecek sağlamak adına gebelik ve emzirme döneminde yeterli ve dengeli beslenme çok önemlidir.

Hamilelik Desteği

Omega 3, folik asit, iyot, B kompleks vitaminleri, demir, çinko, kalsiyum gibi vitamin ve minerallere olan ihtiyaç gebelik ve emzirme döneminde artar. Eksiklikleri önemli sorunlara yol açabilir.

1. Ne zaman vitamin kullanmaya başlamalıyım?

Planlı bir gebelik düşünüyorsanız, içeriğinde folik asit de bulunan bir vitamin mineral takviyesine gebelikten 3 ay önce başlamak anne ve bebek sağlığına destek sağlayacak ve herhangi bir eksiklik varsa erken dönemde giderilmesine olanak sunacaktır.

2. Tüm vitamin ve mineral preparatları aynı mı?

Hayır. Pek çok farklı formülasyon mevcut. Bazıları gebelikte gerekli tüm vitamin, mineral, Omega-3 gibi unsurları kılavuzların önerdikleri miktarlarda içerirken, bazılarında bunların bir kısmı ya da farklı miktarları yer alabiliyor. Sağlık durumunuza ve ihtiyacınıza göre uygun vitamin, mineral desteğini belirlemek için doktorunuza danışınız.

3. Gebelik bulantılarım var, vitamin takviyemi kusarsam ne yapmalıyım?

Vitamin-mineral takviyenizi uyumadan önce almaya çalışın. Böylece uyuduğunuz süre boyunca bulantı, kusma şikayetlerinizden etkilenmeyerek takviyenizden maksimum fayda sağlarsınız.

4. Vejetaryenim. Herhangi bir takviye kullanmalı mıyım?

Katı vejetaryenler herhangi bir hayvansal ürün kullanmadıkları için ihtiyaçları olan B12, çinko, demir ve Omega-3 yağ asidi (özellikle DHA) takviyesine ihtiyaç duyacaklardır.

5. Vitamin ve mineral takviyesinin yanı sıra Omega-3 de almalı mıyım?

Omega-3 kaynağı olarak haftada 1-3 kez balık yenmesi tavsiye edilmektedir. Yeterli miktarda Omega-3 içeren balıkları tüketmeyen hamilelerin günde 300 mg Omega-3 takviyesi alması kılavuzlar tarafından önerilmektedir.

6. Tüm gebelik dönemi süresince vitamin/mineral takviyesi kullanmalı mıyım?

Doğuma yakın dönemde bebeğin Omega-3, demir, kalsiyum gibi ihtiyaçları artar. Besinlerle ve destek ürünlerle yeterli miktarda vitamin, mineral ve Omega-3 alamazsanız, bebeğiniz bu ihtiyaçlarını gebelikte ve emzirme döneminde sizin depolarınızdan kullanarak karşılayacaktır.

7. Gebelik süresince normal multivitamin kullanmam yeterli olur mu?

Gebelik dönemi için hazırlanmış multivitamin, mineral takviyelerindeki içerik ve miktarlar, anne adayı ve bebeğin ihtiyacına göre hazırlanmıştır. Gebelik ve emzirme dönemi için özel olarak hazırlanmış bir destek ürün tercih ederek, bebeğinizin ve sizin ihtiyacınıza uygun miktarda vitamin ve mineral almış olursunuz.

Gebelikte neden Omega-3 takviyesi kullanılmalı?

Omega-3 yağ asitleri EPA ve DHA içerir. EPA ve DHA’nın vücutta çeşitli rolleri vardır. DHA beyin, göz ve kalbin yapısında bulunur ve anne karnında gelişen bebekler, yeni doğanlar ve çocuklar için özellikle önemli bir besin maddesidir. EPA kalp hastalıkları, inme, obezite ve artrit gibi hastalıkların önlenmesine veya hafifletilmesine yardımcı olabilir.

OMEGA-3, Gebelikte ve Doğum Sonrasında…

Yeterli miktarda Omega-3 alınması, hem bebek hem anne için önemli sonuçlar doğurur:

· Omega-3, bebeğin normal beyin ve göz gelişimini destekler.
· Erken doğum ve düşük ağırlıklı bebek riskinin azalmasına yardım eder.
· Yeni doğanlardaki alerjik hastalık riskini azaltmaya yardımcı olur.
· Beyinde normal fonksiyonların sürdürülmesine yardımcı olur.
· Çocuklarda zeka gelişimini destekler.
· Birçok çalışmada IQ üzerine olumlu etkisi olduğu gösterilmiştir.
· Dikkat eksikliğinin azalmasına ve hiperaktivite bozukluğu ile ilişkili davranışsal belirtilerin iyileşmesine yardımcı olur.
· Annede ise diyabetin erken dönemdeki ilk belirtisi olan insülin direncinin ve gebelik diyabeti riskinin azalmasına katkı sağlar.
· Hipertansiyon ve buna bağlı preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) riskinin azalmasını destekler.
· Doğum sonrasında yaşanan depresyonun azalmasına yardım eder.
· Emzirme döneminde anneden bebeğe anne sütü yoluyla Omega-3 aktarıldığı için annenin Omega-3 takviyesi alması önerilir.
· Yenidoğan bebeğin beyin gelişimi 2 yaşına kadar devam ettiği için bebeğin DHA ihtiyacını karşılamak amacı ile annenin Omega-3 alması kritik öneme sahiptir.
· Omega-3 yağ asitlerinin bebeğin el-göz koordinasyonu fonksiyonlarını arttırabileceği düşünülmektedir.
· Omega-3 yağ asitleri bebeklerde bağışıklığın güçlendirilmesine katkı sağlamaktadır.
· Omega-3 yağ asitleri bebeklerde alerjik hastalıkların ve besin alerjisinin görülme sıklığını da azaltabilmektedir.

Günde ne kadar Omega-3 tüketilmelidir?

Dünyada kılavuzlar tarafından anne adayları ve emziren anneler için önerilen Omega-3 (EPA+DHA) miktarı günde 300 mg’dır.

Her Omega-3 desteği aynı mıdır? Hangi Omega-3’ler tüketilmelidir?

Güvenli Omega-3 kullanılmalıdır. Balık karaciğerinden elde edilen ürünler A vitamininin bir formu olan retinol içerdiği için, fazla miktarda alındığında bebek için zararlı olabilir. Kurşun, cıva gibi ağır metaller de hem anne hem bebek için zararlıdır. Regenesis Max içeriğindeki Omega-3 balık yağı, Cleantex ® teknolojisi kullanılarak yüksek kalitede, GMP standartlarında üretilmektedir. Omega-3 miktarını, ağır metal olup olmadığını ve tazeliğini ölçerek, balık yağlarının güvenlilik, saflık ve kalitesi için dünya standardını belirleyen sertifikasyon programlarına sahip ürünler tercih edilmelidir. Cleantex ® üretim süreci, yüksek düzeyde saflık ve %100 kalite garantisi sunar. Cıva, kursun, arsenik gibi ağır metalleri içermez, EPA ve DHA'yı seçerek yoğunlaştırır.

Gebelikten önce ve gebelik döneminde Folik Asit desteği

Türkiye’de gebeliğin ilk dönemindeki kadınların %60’ında folik asit eksikliği saptanmıştır. Folik asit eksikliği halinde, bebeklerde nöral tüp defekti (NTD) ve dudak-damak yarığı riski artmaktadır. Bu nedenle kılavuzlar, nöral tüp defektinden korunmak için tüm gebelerin günde 400 μg folik asit içeren günlük bir takviye kullanmasını, gebe kalmadan 3 ay önce folik aside başlanmasını ve gebelik süresince devam edilmesini önermektedir.

Gebelikte yeterli iyot alınması önemlidir!

Gebelik ve emzirme döneminde yeterli iyot alımı bebeğin özellikle beyin gelişimi için önemlidir. İyot eksikliğinin en çarpıcı sonuçları anne karnındayken ve erken çocukluk döneminde ortaya çıkar. Düşük, ölü doğum, doğumsal anormallikler, şiddetli ve geri dönüşümsüz zihinsel gerilik bunlardan bazılarıdır. Bu nedenle gebelik kılavuzları anne adaylarının günde 150 mikrogram iyot almasını önermektedirler.

B vitaminleri, C Vitamini, E vitamini ve diğer önemli mineraller

Gebe kadınlarda vitamin ve mineral eksikliği sık görülmektedir. Her bir vitamin ve mineralin kendine özgü gereklilikleri ve eksikliğinde bebekte ve annede ortaya çıkan sorunları ayrıdır. Bu nedenle Omega-3, folik asit, B kompleks (B1, B2, B3, B5, B6, B12), D-biotin, C, E vitamini gibi vitaminleri ve iyot, çinko, bakır, demir, manganez, selenyum gibi mineralleri içeren vitamin-mineral takviyesi kullanmaları gebelikten önce, gebelik sırasında ve doğumdan sonra ortaya çıkabilecek riskleri azaltabilir veya ortadan kaldırabilir.

Referanslar

1. FIGO Adölesan, Gebelik öncesi ve Maternal Beslenme önerileri


2.http://www.who.int/elena/titles/guidance_summaries/daily_iron_pregnancy/en/


3. Berg MJ. The importance of folic acid. J Gend Specif Med. 1999 May-Jun;2(3):24-8
4. Asemi Z, et al. Multivitamin versus multivitamin-mineral supplementation and pregnancy outcomes: A single-blind randomized clinical trial. Int J Prev Med. 2014;5(4):439-46.

5. https://www.fitpregnancy.com/nutrition/prenatal-nutrition/prenatal-vitamins-guide


6. Coletta JM, et al. Rev Obstet Gynecol. 2010;3(4):163-171.
7.Greenberg J.A., Bell S.J., Guan Y., Yu Y.H. Folic acid supplementation and pregnancy: More than just neural tube defect prevention. Rev. Obstet. Gynecol. 2011;4:52–59.
8.CDC http://www.cdc.gov/ncbddd/folicacid/faqs.html 22.4.2016. (Erişim Mart 2017)
9.Regenesis Max Kısa Ürün Bilgisi
<